Akademin för teknik och miljö
Faculty of Engineering and Sustainable Development

Utbildningsplan

Miljövetenskap - teknik, beteende och samhälle (Co-op) 180 högskolepoäng

Sustainability Science - Technology, Behavior and Society (Co-op) 180 credits

Fastställd av: Utbildnings- och forskningsnämnden, 2020-05-07

Giltig från och med: 2021-08-01

Programkod

TGMVK

Omfattning

180 högskolepoäng

Tillträdesnivå

Grundnivå

Mål

Omfattning
Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen.

Kunskap och förståelse
För kandidatexamen skall studenten

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

Färdighet och förmåga
För kandidatexamen skall studenten

  • visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,

  • visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,

  • visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och

  • visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen skall studenten

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,

  • visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och

  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

Innehåll

Huvudområdet Miljövetenskap
Miljövetenskap är ett huvudområde som anknyter till många utbildningsområden. Vid Högskolan i Gävle anknyter området särskilt mot det tekniska och det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet men också mot det naturvetenskapliga utbildningsområdet. Miljövetenskap är ett tematiskt huvudområde som med begrepp, teorier, metoder och modeller beskriver och besvarar frågor som är relaterade till sambanden mellan miljö, människa och teknik. Huvudområdet ska därmed betraktas som tvärvetenskapligt, där miljö utgör det sammanhållande temat. Kärnan i huvudområdet handlar om sambanden mellan människa, miljö och teknik. Med miljö avses såväl naturmiljö, som byggd miljö och socialekologisk miljö. Centralt inom miljövetenskap är interaktionen mellan miljön, människans beteenden och psykologiska processer (kognition, emotion, perception, attityder, osv.), interaktionen mellan miljön och tekniken, liksom trepartsinteraktionen mellan miljö, teknik och människa. Miljövetenskapens övergripande mål är att minska människans negativa miljöpåverkan, med särskilt fokus på klimatpåverkan, och samtidigt bygga lokal socialekologisk resiliens relaterat förväntade miljöförändringar. Huvudområdet vill bidra till låg påverkan på naturmiljön genom en god förvaltning, planering och hushållning med naturresurser och begränsade utsläpp till luft, mark och vatten som i en förlängning ökar mänskligt välbefinnande, både ur system-, samhälls- och individperspektiv. Detta utgör gemensamma mål för den forskning och utbildning som bedrivs inom miljövetenskap. De gemensamma målen nås genom analys och utveckling av tekniska lösningar (system, processer, produkter och tjänster), psykologiska faktorer och beteendeförändringar samt deras interaktion och integration i socio-tekniska och social-ekologiska system som har det gemensamt att de ger avtryck på naturmiljön direkt eller indirekt.

Huvudsakligt upplägg
Miljövetenskap - teknik, beteende och samhälle (Co-op) omfattar 180 högskolepoäng och leder till filosofie kandidatexamen med huvudområdet miljövetenskap. Programmet innehåller kurser inom miljövetenskap, miljöteknik, miljöpsykologi, industriell ekonomi, samhällsplanering och biologi. Ett centralt tema är systemanalys och miljöbedömning där fokus ligger på olika delar av den byggda miljön som byggnader, energisystem, transporter och infrastruktur, samt produktion och konsumtion av övriga varor och tjänster. I ämnet miljöpsykologi behandlas förståelsen för hur vi människor påverkas psykologiskt av vår miljö och hur miljön påverkas av människors beteende. Studenterna tillägnar sig kunskap som gör det möjligt att arbeta med miljöstyrning, kretsloppsfrågor och hållbar utveckling inom privat näringsliv och offentlig sektor. Programmet innehåller tre större projektkurser som ger möjlighet till såväl breddning som fördjupning inom miljöområdet. Under utbildningen läggs stor vikt vid projekt som arbetsform, samt skriftlig och muntlig presentation av resultat. Utbildningen ger behörighet till fortsatta studier på magister-/masterutbildning.

Cooperative Education, Co-op
Programmet kan läsas som en traditionell högskoleutbildning som leder till filosofie kandidatexamen på tre år eller med Cooperative Education (Co-op) som tar fyra år. Coop innebär att studenten varvar studier med arbete under planerade arbetsperioder. Co-op-plats söker du via platsannonser från de företag som Högskolan samarbetar med eller så ordnar du en Co-op-plats på egen hand. Co-op-platserna är begränsade och Högskolan kan inte garantera en plats på något av de företag som är knutna till Högskolan. Det är företaget som avgör om studentens ansökan och intervju leder till en anställning under studietiden. För studenter som inte får en Co-op-plats innebär det studier under tre år istället för fyra år. Under första terminen kommer mer information om vad Co-op innebär och hur Co-op-platserna kan sökas. Vidare kommer Co-op-studenternas erfarenheter att tillvaratas i flera av utbildningens kurser. Varje arbetsperiod skall avrapporteras i form av en skriftlig rapport och en muntlig redovisning. Första arbetsperioden skall ha föregåtts av studier om minst 45 hp inom programmet vid Högskolan i Gävle varav samtliga 30 hp under den första terminen ska vara godkända. För att få starta andra, tredje respektive fjärde arbetsperioden skall kurser inom programmet om minst 45 hp, 60 hp respektive 75 hp vara godkända.

Övrigt examen

Självständigt arbete (examensarbete)
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.

Övrigt
För kandidatexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.

Examensbenämning

Filosofie kandidatexamen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet +
Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Övergångsbestämmelser

Studenter antagna till Miljövetenskap - teknik, beteende och samhälle (Co-op) tidigare år följer då gällande utbildningsplan. För studenter antagna till senare del av program samt för studenter som haft studieuppehåll upprättas särskild studieplan av utbildningsledare i samråd med studenten och vid behov med studievägledare eller studierektor.

Kursförteckning

Årskurs 1
1:1 50% MIG112 Miljövetenskap: introduktion och projekt 15 hp G1N Miljövetenskap
1:1 50% MPG024 Miljöpsykologins grunder 7,5 hp G1N Miljövetenskap, Miljöpsykologi
1:2 50% MPG006 Psykologiska perspektiv på hållbar stadsutveckling 7,5 hp G1N Miljövetenskap, Miljöpsykologi
1:3 50% IEG312 *Miljöledning och miljörätt 7,5 hp *G1F Industriell ekonomi
1:3 50% MIG113 Avfalls- och resurshantering 7,5 hp G1N Miljöteknik, Miljövetenskap
1:4 50% MIG326 Miljövetenskaplig metod 7,5 hp G1F Miljövetenskap
1:4 50% MIG317 Introduktion till cirkulär ekonomi 7,5 hp G1F Miljöteknik

Årskurs 2
2:1 50% BIG008 Biologiska processer och miljöers roll i samhället 7,5 hp G1N Biologi
2:1 50% SBG112 Introduktion till offentlig förvaltning och samhällsplanering 7,5 hp G1N Samhällsplanering
2:2 50% MIG309 Mobilitet och hållbara transporter 7,5 hp G1F Samhällsplanering, Geografi, Miljöteknik
2:2 50% MPG303 Teorier för beteendeförändringar 7,5 hp G1F Miljövetenskap, Miljöpsykologi
2:3 50% SBG362 Regional utveckling 7,5 hp G1F Samhällsplanering, Geografi
2:3 50% MIG324 Miljövetenskap: system och ledarskap 15 hp G1F Miljövetenskap
2:4 50% MIG307 Miljöbedömning av energisystem 7,5 hp G1F Miljöteknik

Årskurs 3
3:1 50% MPG304 Beteendedesign med inriktning mot teknik och miljö 7,5 hp G1F Miljöteknik, Miljövetenskap, Miljöpsykologi
3:1 50% IEG304 Miljöekonomi och miljöstyrning 7,5 hp G1F Industriell ekonomi, Miljöteknik
3:2 50% MPG302 Vetenskapsteori och metod för Miljövetenskap 7,5 hp G1F Miljövetenskap
3:2 50% MIG509 Miljövetenskap: styrning och processer 15 hp G2F Miljövetenskap
3:3 50% IEG502 Ledning för hållbar utveckling 7,5 hp G2F Industriell ekonomi
3:4 50% MIG801 Examensarbete för kandidatexamen i Miljövetenskap 15 hp G2E Miljövetenskap